top of page
Search

Zlatni dukati - sve što treba da znate!

Zlatni dukat, zlatnik, smatra se najstarijim oblikom novca. Prve zlatnike kovao je lidijski kralj Krez oko 560. godine pre nove ere.


Zlatni dukati su dugo vremena održali primarnu funkciju novca, a prestali su da se koriste tek početkom 20. veka. Većina zemalja u svetu prestala je da proizvodi zlatnike kao monetu do 1933. godine.


Danas kada govorimo o dukatima, možemo reći da postoje kolekcionarski i vrednosni dukati.

Kolekcionarski zlatni dukati svoju vrednost dobijaju na osnovu retkosti, starosti, stanja, broja iskovanih zlatnika i nekih drugih faktora.

Vrednosni dukati popularni su kod ljudi koji žele da se bore protiv inflacije i da na taj način sačuvaju vrednost kapitala.


Zlatni dukati


Zlatni dukati se smatraju najboljim i najsigurnijim oblikom ulaganja.


U tu svrhu Južnoafrička republika uvela je 1967. godine zlatnik pod nazivom krugerrand. To je razlog zašto je odabrana pogodna i znamenita mera sadržaja zlata od tačno jedne fine unce.


Bio je to prvi moderni vrednosni zlatni dukat male dodatne vrednosti (tj. cena mu je tek nešto veća od tržišne vrednosti zlata).


Vrednosni zlatni dukati izrađuju se u delovima finih unci - obično kao polovina, četvrtina ili desetina unce. Vrednosni zlatni dukati nemaju nominalnu vrednost, jer njihova vrednost zavisi uglavnom od njihove mase i trenutne tržišne cene plemenitog metala od kojih su izrađeni.


Većina zemalja koristi jedan dizajn koji ostaje isti, dok ih s druge strane, neke zemlje menjaju svake godine, zbog čega u većini slučajeva zlatni dukati imaju na sebi godinu kada su izrađeni.


Zlatni dukat od 1/10 unci otprilike je iste veličine kao i novčić od 1 dinara. Zlatni dukat od 1 unce otprilike je veliki kao i novčić od 20 dolara.



Koji su najbolji zlatni dukati?


U svetu postoje države koje proizvode i drže neke od najpoželjnijih i najpopularnijih zlatnih dukata na globalnom tržištu, a to su:


  • Američki orao

  • Američki bivol

  • Kanadski javorov list

  • Britanija

  • Južnoafrički Krugerrand

  • Austrijska filharmonija

  • Austrijski dukati Franc Jozef

  • Australijski kengur

  • Kineska panda


Osim kovanica američkog orla i američkog bivola, najtraženiji zlatnici na svetu su kanadski javorov list, južnoafrički Krugerrand i australijski kengur.


Na našem tržištu najtraženiji su zlatni dukati Franc Jozef koje proizvodi austijska kovnica novca Münze Österreich. Proizvode se dve verzije dukata Franc Jozef - mali dukat težine 3,49 grama i veliki dukat težine 13,96 grama.


Koja je razlika između vrednosnih i kolekcionarskih dukata?


Vrednosne dukate uobičajeno izdaju vlade i one ih godišnje proizvode u znatnom broju. Kolekcionarski zlatni dukati specifične su vrste istorijskih kovanica koje se ne proizvode u moderno doba i cene se upravo zbog njihove retkosti u odnosu na sadržaj.


Navodimo nekoliko popularnih kolekcionarskih zlatnika:


  • Britanska suverena

  • Švajcarskih 20 franaka

  • Nemačkih 20 maraka


Mnogi evropski zlatni dukati kovani pre 1. svetskog rata imaju vrednost koja malo premašuje vrednosne zlatnike. Drugi naziv za ređe kolekcionarske zlatnike su numizmatički novčići. Vrednosni zlatnici smatraju se boljom ukupnom investicijom, jer je njihova vrednost uvek povezana sa tržišnom cenom zlata za plaćanje u gotovini.


Cena zlatnih dukata


Kada kupujete zlatne dukate, jedan od najvažnijih faktora u određivanju cene je trenutna cena zlata. U većini slučajeva cene zlatnika temelje se na trenutnoj ceni zlata plus premija koju je dodao trgovac. Cene zlatnih dukata osciliraju sa cenom zlata.


Zlatni novčići


Zlatnike, osim vladinih kovnica, izrađuju i privatne kovnice. Kovanice koje izdaju vladine kovnice često su legalno sredstvo plaćanja, mada je nominalna vrednost otisnuta na novcu gotovo uvek znatno niža od stvarne vrednosti novčića.


Na primer, kovanice američkog orla imaju nominalnu vrednost od 50 dolara, ali budući da sadrže jednu uncu zlata, one zapravo vrede mnogo više.


Na našem tržištu zlatnici, poput Franc Jozefa čine izvrsnu prvu investiciju u zlato.



Koji dukati su po Zakonu investiciono zlato?


Zakon o PDV-u, član 36b, definiše dukate, koji pripadaju kategoriji investicionog zlata, na sledeći način:

Zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovanih posle 1800. godine koji jesu ili su bili sredstvo plaćanja u državi porekla, a koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80 % vrednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u novčićima.

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, ne smatra se monetarno zlato.


Kako kupiti zlatne dukate?


Većina web stranica za kupovinu zlata dobar su i pouzdan način za kupovinu zlatnih dukata. Zlato moje pomaže Vam u postupku kupovine zlatnih dukata, tako da čak i ako ste početnik možete lako izvršiti pravu kupovinu.


Svaki zlatni dukat koji se nalazi u webshopu Zlato moje ima detaljan opis, kako bi Vam bio olakšan sam proces kupovine. Opis podrazumeva čistoću zlata, mere, cenu i druge bitne informacije.


Cena zlatnih dukata u webshopu zavisi od težine, proizvođača, finoće zlata kao i od količine koliko zlatnih dukata kupujete.


Kupovina zlatnih dukata na mreži pruža vam mogućnost pregleda zaliha kad god poželite. Sve je transparentno i svaki zlatni dukat možete pažljivo proučiti.


Zlato moje naglašava integritet i jasnoću u poslovanju kako bi svakom kupcu pružili najbolju moguću ponudu i sigurnost u ono što kupuje. Kupovinom na neproverenim mestima i od neproverenih prodavaca možete kupiti dukat koji nema sertifikat, a ne možete na licu mesta proveriti određenim tehnologijama njegovu ispravnost. Garancija vam je reč prodavca.


To ne mora uvek da bude slučaj, ali dešava se da ukoliko ste početnik i slabo se razumete u investiciono zlato, možete se “opeći”.


Lokalni trgovci zlatnim dukatima imaju veće troškove prodaje, jer moraju pokriti troškove lokala, zaposlenih, obezbeđenja zlata itd.


Iako, na prvi pogled, deluje da bi vam moglo biti korisno otići u radnju i odmah obaviti kupovinu, putem interneta možete sebi uštedeti pristojnu svotu novca i vremena.


Zlato moje otišlo je korak dalje, pa tako za sve kupce koji žele da vide i da se uvere u kvalitet zlatnih dukata iz naše ponude, moguć je lični kontakt u našem poslovnom prostoru, bez obaveze kupovine. U ovom slučaju zamolićemo Vas za prethodnu najavu Vaše posete putem neke od opcija opisanih na stranici Kontakt.


Kako prepoznati original?


Postoji mnogo falsifikovanih zlatnih dukata koji su jako dobro izrađeni. Ukoliko Vas ovo brine, grickanje je stari način provere da li je zlatni dukat falsifikat. Budući da je čisto zlato relativno mekano, svaki metal pomešan sa zlatom (kako bi se smanjila njegova vrednost) povećava tvrdoću novčića, pa ga je teže zagristi.


Isto tako, postoje i savremeni načini na osnovu kojih možete da proverite zlatne dukate.


Pored merenja dimenzije i težine, Zlato moje koristi nekoliko savremenih metoda, prilikom kojih se ne oštećuje samo zlato niti se gubi na njegovoj vrednosti nakon ispitivanja. Neke od tih metoda su ispitivanje putem uređaja koji funkcioniše po principu Arhimedovog zakona, ali i putem sondi koje uz pomoć elektromagnetnih talasa ispituju elektroprovodljivost i strukturu materijala koji se proverava.


Ovo su savremeni i veoma pouzdani načini provere zlatnih dukata, uz pomoć kojih ćete dobiti jasan odgovor da li je reč o falsifikatu ili ne. Zainteresovanima koji imaju dukate, Zlato moje nudi besplatnu proveru ispravnosti.


Falsifikovane zlatnike (i druge oblike) je prilično lako otkriti poređenjem njihove mase, boje i veličine sa autentičnim uzorkom, kao i to što cena precizne reprodukcije dukata može prevazići tržišnu vrednost originala.


Crvene mrlje na zlatniku!


Svako ko je neko vreme skupljao zlatnike, upoznat je sa užasnom „crvenom mrljom“. Tema je prilično popularna, jer mnogi veruju da crvene mrlje na „čistim zlatnicima“ znače da je zlatnik falsifikovan. U većini slučajeva to uopšte nije uzrok. Objasnićemo vam i zašto.


Crvene mrlje nisu nova pojava, pojavljuju se na kovanicama od početka 1900. do danas. Budući da crvene mrlje nastaju potamnjenjem / oksidacijom, a čisto zlato ne tamni, popularan je mit, među učesnicima foruma o zlatnicima, da taj zlatnik mora biti lažan. To obično nije slučaj.


Većina zlatnika nije 100% čisto zlato. Moderne kovanice poput američkog zlatnog orla i krugerranda od 22 karata, kao i starije kovanice poput francuskog franka, ali i dukata Franc Jozef, sadrže određeni procenat drugih metala koji nisu zlato. To su obično srebro, bakar i drugi tvrđi metali.


Tokom procesa legiranja ovih metala (gde je kombinacija zlata, srebra, bakra i drugih metala) rastopljeni metal se hladi i kristalizira različitim brzinama.


Postoji blaga tendencija metala sa višom tačkom topljenja, da prvo kristaliziraju, što može dovesti do malih lokalnih džepova metala sa višom ili nižom koncentracijom elemenata. Upravo oko tih malih džepova mogu se ponekad pojaviti crvene mrlje.


Zlatni dukati od 24 karata vrlo su mekani. Jednostavno rukovanje lako može uzrokovati tragove oštećenja i udubljenja. Budući da su ovi novčići 99% u redu, tehnički ne bi trebalo da rđaju ili da menjaju boju.


Međutim, većina crvenih mrlja dolazi od površinskog zagađenja. Tokom izrade zlatnih dukata, u postrojenjima gde se proces obavlja, dolazi do kontaminacije, jer se u istim postrojenjima izrađuju i proizvodi od drugih metala.


Bilo koja vrsta metalne prašine koja sleti na ove novčiće može uzrokovati crvene mrlje. Pogotovo ako se novčić udari, a zatim zatvori u plastiku - tada kontaminat ostaje “zarobljen”.


Opšti koraci za kupovinu zlata putem interneta


Kupovina putem interneta podrazumeva sledeće korake:


  • Izaberite zlatni dukat koji biste kupili

  • U opisu svakog dukata stoje sve bitne informacije koje vam pomažu da se lakše opredelite

  • Ukoliko imate još neko pitanje, slobodno pozovite i pitajte


Zlato moje, na prvom mestu, želi da edukuje potencijalne kupce pre kupovine kako bi osigurali zadovoljstvo svakog našeg kupca.


Zaključak


Ako želite uložiti u zlatne dukate, pogledajte vrednosne zlatnike umesto kolekcionarskih.


Kupovina zlatnika putem interneta bolja je strategija u poređenju sa kupovinom od lokalne radnje.


Odabir gde kupiti zlatnike nije samo stvar pronalaženja najbolje cene na internetu. Raspitajte se za troškove dostave, osiguranje pošiljke, sertifikat i sl.


Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je reputacija trgovca. Ako prodavac zlatnih dukata ima cene koje su predobre da bi bile istinite i lošu reputaciju, čuvajte se! Svakako, pre nego što odaberete trgovca sa kojim ćete zaključiti kupovinu zlatnika, proverite i pročitajte iskustva drugih kupaca koji su sarađivali sa njim, kao i da li je sertifikovan kao prodavac zlata u Republici Srbiji od strane Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM).


Nakon razmatranja svih ovih faktora, spremni ste izvršiti kupovinu. Srećno!




Napomena:

Tekstovi objavljeni na web adresi www.zlatomoje.rs , u blogu “Zašto zlato”, su isključivo informativni, a njihova svrha je da na razumljiv način, kroz objektivne analize, edukuju čitaoce o tržištima finansija i plemenitih metala. Blog tekstovi ne predstavljaju stručne savete iz oblasti koje obrađuju, niti promociju ulaganja u investiciono zlato, te ih ne treba smatrati osnovom za investiranje ili trgovanje.

bottom of page