top of page
Search

Zlatni dukati - sve što treba da znate!

Zlatni dukat, zlatnik, smatra se najstarijim oblikom novca. Prve zlatnike kovao je lidijski kralj Krez oko 560. godine pre nove ere.


Zlatni dukati su dugo vremena održali primarnu funkciju novca, a prestali su da se koriste tek početkom 20. veka. Većina zemalja u svetu prestala je da proizvodi zlatnike kao monetu do 1933. godine.


Danas kada govorimo o dukatima, možemo reći da postoje kolekcionarski i vrednosni dukati.

Kolekcionarski zlatni dukati svoju vrednost dobijaju na osnovu retkosti, starosti, stanja, broja iskovanih zlatnika i nekih drugih faktora.

Vrednosni dukati popularni su kod ljudi koji žele da se bore protiv inflacije i da na taj način sačuvaju vrednost kapitala.


Zlatni dukati


Zlatni dukati se smatraju najboljim i najsigurnijim oblikom ulaganja.


U tu svrhu Južnoafrička republika uvela je 1967. godine zlatnik pod nazivom krugerrand. To je razlog zašto je odabrana pogodna i znamenita mera sadržaja zlata od tačno jedne fine unce.


Bio je to prvi moderni vrednosni zlatni dukat male dodatne vrednosti (tj. cena mu je tek nešto veća od tržišne vrednosti zlata).


Vrednosni zlatni dukati izrađuju se u delovima finih unci - obično kao polovina, četvrtina ili desetina unce. Vrednosni zlatni dukati nemaju nominalnu vrednost, jer njihova vrednost zavisi uglavnom od njihove mase i trenutne tržišne cene plemenitog metala od kojih su izrađeni.


Većina zemalja koristi jedan dizajn koji ostaje isti, dok ih s druge strane, neke zemlje menjaju svake godine, zbog čega u većini slučajeva zlatni dukati imaju na sebi godinu kada su izrađeni.


Zlatni dukat od 1/10 unci otprilike je iste veličine kao i novčić od 1 dinara. Zlatni dukat od 1 unce otprilike je veliki kao i novčić od 20 dolara.Koji su najbolji zlatni dukati?


U svetu postoje države koje proizvode i drže neke od najpoželjnijih i najpopularnijih zlatnih dukata na globalnom tržištu, a to su:


 • Američki orao

 • Američki bivol

 • Kanadski javorov list

 • Britanija

 • Južnoafrički Krugerrand

 • Austrijska filharmonija

 • Austrijski dukati Franc Jozef

 • Australijski kengur

 • Kineska panda


Osim kovanica američkog orla i američkog bivola, najtraženiji zlatnici na svetu su kanadski javorov list, južnoafrički Krugerrand i australijski kengur.


Na našem tržištu najtraženiji su zlatni dukati Franc Jozef koje proizvodi austijska kovnica novca Münze Österreich. Proizvode se dve verzije dukata Franc Jozef - mali dukat težine 3,49 grama i veliki dukat težine 13,96 grama.


Koja je razlika između vrednosnih i kolekcionarskih dukata?


Vrednosne dukate uobičajeno izdaju vlade i one ih godišnje proizvode u znatnom broju. Kolekcionarski zlatni dukati specifične su vrste istorijskih kovanica koje se ne proizvode u moderno doba i cene se upravo zbog njihove retkosti u odnosu na sadržaj.


Navodimo nekoliko popularnih kolekcionarskih zlatnika:


 • Britanska suverena

 • Švajcarskih 20 franaka

 • Nemačkih 20 maraka


Mnogi evropski zlatni dukati kovani pre 1. svetskog rata imaju vrednost koja malo premašuje vrednosne zlatnike. Drugi naziv za ređe kolekcionarske zlatnike su numizmatički novčići. Vrednosni zlatnici smatraju se boljom ukupnom investicijom, jer je njihova vrednost uvek povezana sa tržišnom cenom zlata za plaćanje u gotovini.


Cena zlatnih dukata


Kada kupujete zlatne dukate, jedan od najvažnijih faktora u određivanju cene je trenutna cena zlata. U većini slučajeva cene zlatnika temelje se na trenutnoj ceni zlata plus premija koju je dodao trgovac. Cene zlatnih dukata osciliraju sa cenom zlata.


Zlatni novčići


Zlatnike, osim vladinih kovnica, izrađuju i privatne kovnice. Kovanice koje izdaju vladine kovnice često su legalno sredstvo plaćanja, mada je nominalna vrednost otisnuta na novcu gotovo uvek znatno niža od stvarne vrednosti novčića.


Na primer, kovanice američkog orla imaju nominalnu vrednost od 50 dolara, ali budući da sadrže jednu uncu zlata, one zapravo vrede mnogo više.


Na našem tržištu zlatnici, poput Franc Jozefa čine izvrsnu prvu investiciju u zlato.Koji dukati su po Zakonu investiciono zlato?


Zakon o PDV-u, član 36b, definiše dukate, koji pripadaju kategoriji investicionog zlata, na sledeći način:

Zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovanih posle 1800. godine koji jesu ili su bili sredstvo plaćanja u državi porekla, a koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80 % vrednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u novčićima.

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, ne smatra se monetarno zlato.


Kako kupiti zlatne dukate?


Većina web stranica za kupovinu zlata dobar su i pouzdan način za kupovinu zlatnih dukata. Zlato moje pomaže Vam u postupku kupovine zlatnih dukata, tako da čak i ako ste početnik možete lako izvršiti pravu kupovinu.


Svaki zlatni dukat koji se nalazi u webshopu Zlato moje ima detaljan opis, kako bi Vam bio olakšan sam proces kupovine. Opis podrazumeva čistoću zlata, mere, cenu i druge bitne informacije.


Cena zlatnih dukata u webshopu zavisi od težine, proizvođača, finoće zlata kao i od količine koliko zlatnih dukata kupujete.


Kupovina zlatnih dukata na mreži pruža vam mogućnost pregleda zaliha kad god poželite. Sve je transparentno i svaki