top of page
Search

Kako kupovati zlatne poluge?

Zlatne poluge su jedan od najboljih načina ulaganja u zlato. Zbog čega je to tako i kako kupovati zlatne poluge, saznajte u ovom tekstu.


Dilema koja se nameće na samom početku jeste da li kupovati zlatne poluge putem interneta ili u lokalnoj radnji? Ako uzmemo u obzir da se danas putem interneta obavlja kupovina bilo koje vrste robe, zašto to onda ne bi bio slučaj i sa zlatom?


Zašto je kupovina zlata putem interneta najefikasniji način kupovine zlata?


Kupovina u fizičkoj radnji podrazumeva da je potrebno da posetite određenu lokaciju u određeno vreme. Na drugoj strani, kupovina zlata putem interneta omogućava Vam pregled asortimana i zaliha kada god to poželite. To znači “radnja” je otvorena 00-24h.


Prednost kupovine putem interneta je i u tome što možete samostalno i bez pritiska ostalih kupaca i nezavisno od raspoloženja prodavca, da analizirate proizvode koje želite da kupite imajući pred sobom detaljan opis proizvoda koji uključuje i kvalitetne slike.

Fizičke prodavnice imaju veće operativne troškove i iste moraju ukalkulisati u finalnu cenu zlatnih poluga koje prodaju kupcima. Zbog manjih operativnih troškova, zlatne poluge koje su u ponudi putem interneta, imaju nižu cenu.


S obzirom da kupci putem interneta sami vrše odabir artikala i slanje porudžbine, broj zaposlenih koji učestvuju u procesu prodaje manji je i efikasniji u odnosu na broj zaposlenih u fizičkoj prodavnici.


Zlatne poluge i cena!


Zlatne poluge, kao finalni oblik investicionog zlata, se najčešće kupuju, a jedan od razloga je i praktičan odnos veličine i težine.


Cene zlatnih poluga zavise od finoće, težine, proizvođača, vrste zaštite itd. Na polugama je ispisana njihova finoća, težina i neke druge informacije u zavisnosti od veličine, oblika, proizvođača. U webshopu Zlato moje potrudili smo se da napravimo kategorizaciju poluga koja je laka za pretragu i jednostavna za kupovinu željenog artikla.


Pre nego što počnete kupovati zlatne poluge, najbolje je da prethodno proverite trenutnu cenu zlata na berzi tzv. SPOT cena zlata kako biste se upoznali sa glavnim parametrom formiranja cene poluga. Najpopularniji portali za praćenje berzanske cene zlata su Gold price i Kitco.


Izrada zlatnih poluga podrazumeva i određene troškove. Zlatne poluge manje gramaže skuplje su za izradu i njihova cena samim tim je veća od zlatnih poluga veće gramaže. Zato nemojte biti iznenađeni kada vidite da je cena zlatne poluge od jednog ili više grama skuplja od berzanske (SPOT) cene zlata, jer su troškovi za izradu, pakovanje, dizajn, distribuciju itd. ukalkulisani u vrednost finalnog proizvoda.


Zlatne poluge je kao i drugu vrstu robe moguće falsifikovati. Potrebno je da prilikom kupovine poluga proverite njihovu autentičnost. Naravno da se ne očekuje od Vas da pogledom utvrdite da li je zlatna poluga original ili falsifikat. Ozbiljni trgovci zlatom poseduju uređaje sa kojima vrše proveru autentičnosti. Takođe, proverom pred Vama zlatnih poluga koje Vam prodaje, prodavac će pokazati poštovanje i iskrenost prema Vama kao kupcu.

Savetujemo Vam da prilikom kupovine obratite pažnju da li je prodavac ovlašćen od strane Direkcije za mere i plemenite metale (DMDM) za prodaju investicionog zlata. Direkcija izdaje sertifikat za prodaju investicionog zlata i prodavac je u obavezi da isti vidno istakne u prodajnom prostoru. Prodavci koji poseduju ovaj dokument prilikom svakog uvoza moraju dostaviti uvezeno zlato Direkciji na kontrolu. U praksi to znači da je zlato koje prodaju ovlašćeni prodavci pregledano od strane Direkcije, što predstavlja dodatnu garanciju kvaliteta i sigurnosti za kupce. Privredno društvo Zlato moje d.o.o. poseduje gore pomenuti sertirikat, odnosno rešenje o znaku uvoznika i njegov izgled možete videti na sledećoj slici:Ukoliko posedujete investiciono zlato, u obliku poluga, i želite da proverite njegovu originalnost, možete nas posetiti u našem poslovnom prostoru i mi ćemo besplatno uraditi testiranje sa adekvatnim savremenim uređajima.


Koje su uobičajene težine zlatnih poluga?


Težina je glavni faktor koji utiče na cenu zlatne poluge. Standardne težine zlatnih poluga su:


 • 1 gram

 • 2 grama

 • 5 grama

 • 10 grama

 • 20 grama

 • 1 unca (31,103 grama)

 • 50 grama

 • 100 grama

 • 250 grama

 • 500 grama

 • 1.000 grama


Možete li kupiti zlatne poluge od banke?


U vreme pisanja ovog teksta, mart 2020. godine, nismo pronašli banku u Republici Srbiji koja prodaje zlatne poluge.

Pretpostavka je da će banke u budućnosti ponuditi svojim klijentima kupovinu zlatnih poluga.


Gde lokalno kupiti zlatne poluge?


U svakom gradu postoje radnje koje kupuju i prodaju zlato. Premda su u ovom članku ranije spomenuti neki nedostaci kupovine zlata u lokalnim trgovinama, postoje i neke prednosti, a neke od njih su:

 • Razgovor sa zaposlenim ili drugim ljudima u radnji

 • Mogućnost držanja i pregleda zlatnih poluga

 • Skraćeno vreme čekanja u smislu da ne morate čekati dostavu


Da li kupovati zlatne poluge na inostranim webshopovima poput E-bay, Amazon …?


Kupovina preko inostranih webshopova je sve popularnija u Srbiji. Mnogi se odlučuju za kupovinu razne robe putem interneta. Neki imaju pozitivna iskustva, dok drugi ipak ne.


A šta je sa kupovinom zlata?


Međutim, kod kupovine zlatnih poluga preporučuje se poseban oprez.


Proverite rejting prodavca. Nisu retki slučajevi da naručite zlatne poluge po povoljnijoj ceni, a da ih prodavac ne isporuči. Poznati su slučajevi gde su kupci dobili robu koja se razlikuje od opisa i slike koji su bili prikazani uz proizvod. Takođe, zabeleženi su slučajevi isporuke lažnih zlatnih poluga. Reklamaciju je u takvim situacijama teško ili uopšte nije moguće realizovati. Troškovi uvoza, zbog tumačenja Zakona o prometu investicionog zlata od strane državnih institucija, mogu izazvati dodatne, ne planirane izdatke, i na kraju matematika pokaže da Vam je bilo brže i povoljnije da ste kupili poluge kod domaćih prodavaca.


S obzirom da sada imate mogućnost kupovine investicionog zlata od domaćih prodavaca preporuka je da tu mogućnost i koristite, jer zlato preuzimate odmah i dobijate neophodnu dokumentaciju kao garanciju ili za eventualnu buduću prodaju.


Zlato moje u svom webshopu nudi kvalitetan i raznovrstan izbor zlatnih poluga.


Proizvode isporučujemo odmah, ako nas posetite u našem poslovnom prostoru, ili pripremamo za slanje u roku od 24 sata od momenta uplate na naš račun, uz prateću dokumentaciju koja garantuje deklarisani kvalitet proizvoda.


Gde prodati zlatne poluge?


Kao i kod kupovine, imate mogućnost prodaje zlatnih poluga u fizičkim prodavnicama ili slanjem pošiljke specijalizovanim webshopovima koji će Vam, nakon analize i kalkulacije vrednosti, uplatiti adekvatnu protivvrednost na tekući račun ili poslati gotovinu.


Ako ste sačuvali dokumentaciju, račun i sertifikat, koju ste dobili prilikom kupovine, najlakše ćete prodati poluge prodavcu od kojeg ste poluge kupili. Dokumentacija će Vam biti od pomoći i ako prodajete poluge nekom drugom otkupljivaču i zato je preporuka da, ne samo zlatne poluge već i druge oblike investicionog zlata, kupujete od prodavaca koji će Vam uz robu isporučiti adekvatan račun i sertifikat.

Sa kompletnom dokumentacijom jednostavnije ćete obaviti prodaju zlatnih poluga.

To ne znači, ako nemate račun i sertifikat, da nećete biti u mogućnosti da prodate Vaše zlatne poluge, ali će u tom slučaju provera verodostojnosti trajati duže.

Zlatne poluge koje imaju LBMA sertifikat (izrađene od strane proizvođača koji su nosioci ovog sertifikata) jednostavnije su za prodaju bilo gde u svetu, jer je LBMA sertifikat garancija kvaliteta zlata od kojeg je izrađena poluga.

Savet je da pogledate ponude više otkupljivača.Zaključak


Ulaganje u zlatne poluge je dobra investicija. Za svoj novac dobijate trajnu vrednost koju uvek možete da pretvorite u gotovinu bilo gde u svetu!

Kupujte fizičko zlato i skladištite ga na sigurnom mestu.

Savet je da ta investicija bude dugoročna kako biste maksimizovali dobit koju investicija u zlato pruža.

Neka deo zlatnog portfolija bude u polugama manje gramaže u slučaju da je neophodno da prodate određenu količinu radi trenutne likvidnosti.

Srećno!
Napomena:

Tekstovi objavljeni na web adresi www.zlatomoje.rs , u blogu “Zašto zlato”, su isključivo informativni, a njihova svrha je da na razumljiv način, kroz objektivne analize, edukuju čitaoce o tržištima finansija i plemenitih metala. Blog tekstovi ne predstavljaju stručne savete iz oblasti koje obrađuju, niti promociju ulaganja u investiciono zlato, te ih ne treba smatrati osnovom za investiranje ili trgovanje.

Kommentare


bottom of page