top of page
Search

Investiciono zlato, šta je to?

Brz odgovor: u pitanju je najkvalitetnije zlato koje možete legalno najjeftinije kupiti.


Predmeti od zlata koji su u obliku zlatnih pločica (poluga) i zlatnika (dukata), od zlata minimalne finoće 900/1000 predstavljaju investiciono zlato.

Vlade širom sveta omogućile su da bez uobičajenih državnih nadoknada kao što su carina, PDV, porez na dobit, pretvorite papirni novac u zlatne pločice i zlatnike.


U Srbiji investiciono zlato definisano je članom 36b Zakona o PDV-u i on glasi:


Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, smatra se:

1) zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova (995/1000), nezavisno od toga da li je vrednost zlata izražena kroz hartije od vrednosti;

2) zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, a koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80% vrednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u novčićima.

Investicionim zlatom, u smislu ovog zakona, ne smatra se monetarno zlato.

Smatra se da se zlatni novčići iz stava 1. tačka 2) ovog člana, u smislu ovog zakona, ne smatraju kolekcionarskim dobrima u smislu člana 36. ovog zakona i da se ne prodaju u numizmatičke svrhe.

Ono što investiciono zlato čini posebno interesantnim za kupovinu u Srbiji je činjenica da ne plaćate PDV kada kupujete ovu vrstu zlata. PDV ne plaćate na osnovu člana 36b, a deo člana koji se odnosi na plaćanje PDV-a glasi:


PDV se ne plaća na:

1) promet i uvoz investicionog zlata, uključujući i investiciono zlato čija je vrednost navedena u potvrdama o alociranom ili nealociranom zlatu, zlato kojim se trguje preko računa za trgovanje zlatom, uključujući i zajmove i zamene zlata (svop poslovi) koji podrazumevaju pravo vlasništva ili potraživanja u vezi sa zlatom, kao i aktivnosti u vezi sa investicionim zlatom na osnovu fjučers i forvard ugovora čiji je rezultat prenos prava raspolaganja ili prava potraživanja u vezi sa investicionim zlatom;

2) promet usluga posrednika koji u ime i za račun nalogodavca vrši promet investicionog zlata.


Ovo u praksi znači da je trenutno za 20% (aktuelna stopa PDV-a) povoljnije kupovati investiciono zlato od bilo koje druge vrste zlata. Ostale vrste zlata kao minimalnu razliku u ceni sadrže PDV, ali ako je u pitanju nakit onda su tu uračunati rad, dizajn, deo zlata koji se izgubi tokom procesa proizvodnje, troškovi poslovnog prostora itd. Takođe, zlato od kojeg se proizvodi nakit najčešće je finoće 585/1000 (14K) i ono je u samoj nabavci jeftinije od investicionog zlata.


Još jedna značajna novina u vezi investicionog zlata je da ga mogu kupovati i pravna lica uplatom preko tekućeg računa.

Investiciono zlato se najčešće prodaje u pločicama od 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 grama i 1 unce (31,103 grama).


Kada su u pitanju zlatnici osim dobro poznatih dukata mali i veliki Franc Jozef, kod nas je najčešće u prodaji austrijski Filharmoničar (Philharmoniker) koji se može kupiti u težinama od 1/25, 1/10, ¼, ½ i 1 unce.


Pločice su obično upakovane u blister pakovanje na kojem su ispisane sve neophodne informacije o proizvođaču, težini, kvalitetu zlata od kojeg je napravljena, najčešće upisana oznaka je 999,9 (99,99% ili 24K zlata), sertifikatu LBMA ukoliko proizvođač poseduje taj sertifikat, serijskom broju poluge koji je često ugraviran i na samoj pločici itd.

Poluge manjih gramaža mogu biti upakovane i u kartice veličine kreditne kartice na kojoj su ispisani podaci kao i na blister pakovanju. Pojedine kompanije pakuju zlatne poluge u kartice koje imaju na sebi štampu vezanu za određene događaje kao što su rođendan, svadba, krštenje itd.


Zlatnici (dukati) se prodaju pojedinačno i mogu biti zapakovani u blister pakovanje, plastičnu ambalažu (kapsule) ili bez ambalaže.

Karakteristično za sve proizvode od investicionog zlata je da kupovinom bilo kod oblika investicionog zlata postajete vlasnik najkvalitetnijeg zlata koje se prodaje na tržištu i za koje ćete, ako budete želeli u nekom momentu da ga prodate, dobiti cenu koja je najbliža aktuelnoj ceni zlata na berzi.


Kada pogledate cene investicionog zlata videćete da postoji razlika u ceni po gramu zlata. Suština je u tome da kada kupujete proizvod veće težine cena po gramu je povoljnija. To ne mora da bude pravilo, ali je u većini slučajeva tako.

Zato obratite pažnju koliko Vas košta gram zlata koje kupujete.


Pojedini proizvodi imaju višu cenu, a istu gramažu, zbog popularnosti na određenom tržištu. Ako kupujete zlato kao investiciju najbitnije Vam je da kupite oblik i težinu investicionog zlata koja ima najbolji odnos cene po gramu. Jer kada prodajete zlato najveći uticaj na cenu ima težina. Popularnost ima određeni, ali minimalni uticaj. Dobićete nešto više novca za neoštećen zlatnik Franc Jozef u odnosu na polugu iste težine, ali ćete ga procentualno platiti više i prilikom kupovine.


Investiciono zlato prodaju specijalizovani webshopovi, kao što je Zlato moje, i maloprodajni objekti. Savetujemo Vam da prilikom kupovine obratite pažnju da li je prodavac ovlašćen od strane Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM) za prodaju investicionog zlata. Direkcija izdaje sertifikat za prodaju investicionog zlata i prodavac je u obavezi da isti vidno istakne u prodajnom prostoru. Privredno društvo Zlato moje d.o.o. poseduje gore pomenuti sertirikat, odnosno rešenje o znaku uvoznika i njegov izgled možete videte na sledećoj slici:




Zaključak je jednostavan. Želite da kupite zlato za sigurnu budućnost, kupite investiciono zlato.




Napomena:

Tekstovi objavljeni na web adresi www.zlatomoje.rs , u blogu “Zašto zlato”, su isključivo informativni, a njihova svrha je da na razumljiv način, kroz objektivne analize, edukuju čitaoce o tržištima finansija i plemenitih metala. Blog tekstovi ne predstavljaju stručne savete iz oblasti koje obrađuju, niti promociju ulaganja u investiciono zlato, te ih ne treba smatrati osnovom za investiranje ili trgovanje.

bottom of page