top of page
Search

U šta uložiti novac?

Mnogi investitori se susreću sa istim pitanjem: u šta uložiti novac? Da ne biste više tragali, odgovori se nalaze upravo na ovom mestu.


Neki se odlučuju na ulaganje po preporuci prijatelja, konsultanata, a nekada Vas jednostavno vodi dugo istraživanje do cilja - kada sagledate sve aspekte u šta uložiti novac i šta je najisplativije.


Naravno da niko ne voli da gubi i da svaki investitor očekuje da se njegov uloženi novac uveća.


Budući da zbog učinka inflacije novac postepeno gubi vrednost, čini se da čuvanje novca kod kuće ili u sefu u banci dugoročno posmatrano dovodi do garantovanog gubitka vrednosti kapitala. 


Baš zbog toga, postavlja se pitanje: u šta uložiti novac, a da investicija bude isplativa, sigurna i bez rizika? U nastavku teksta, osvrnućemo se na najčešća ulaganja, kao i koje su prednosti i mane istih.


U šta uložiti novac? Oročena štednja!


Štednja u bankama je popularna investicija i jedan od odgovora na pitanje u šta uložiti novac. Dokaz za to je podatak Narodne Banke Srbije o ukupnoj štednji građana koja, u vreme pisanja ovog teksta, iznosi 75 milijardi dinara i blizu 11 milijardi evra. 


Međutim, ovo i te kako zvuči bajkovito, ali šta je sa kamatama? Pre deset godina kamate na dinarsku štednju su bile i do 13%, dok je štednja u eurima bila i sa kamatom do 6%.


Kakva je danas situacija?


Danas, u većini banaka, kamata na štednju u evrima, oročenu na godinu dana, iznosi simboličnih 0,2%, na devize oročene na tri godine kamata se kreće do maksimalnih 0,6%, gotovo da se i ne isplati štedeti u evrima.


Na primeru, to bi izgledalo ovako: na oročenih 10.000 evra, posle godinu dana, mogli biste da očekujete zaradu od oko 20 evra, na kojih još morate platiti porez od 15%.


Visina kamate i u drugim valutama je na jako niskom nivou, npr. u kanadskim i australijskim dolarima kreću se od 0,26% do 0,43% godišnje. 


Štednja u dinarima je viša, ali i to je simbolična kamata, malo iznad 1%.


Evo kako izgleda na primeru štednja u dinarima!


Pored niske i stabilne stope inflacije, kao i stabilnog kursa dinara prema evropskoj valuti, popularnosti dinarske štednje doprinose i više kamatne stope nego na štednju u devizama. 


Prednost je u tome što štednja u dinarima ima povoljniji poreski tretman dinarske štednje - obzirom na to da se za razliku od kamate na štednju u evrima - koja se oporezuje po stopi od 15%, kamata na dinare ne oporezuje.


Dinar i dalje ima najviše kamate na oročenu štednju, ali i dalje je to daleko od kamata koje su bile prethodnih godina.


Da li su nekretnine dobar izbor?


Jedan od najčešćih odgovora koji možete dobiti na pitanje u šta uložiti novac je “Kupiti stan i iznajmiti ga! ” Ili još bolje, stan pretvoriti u dobar vid ulaganja u turizam i rentirati ga kao “stan na dan”. Tu su cene više, poseta može da bude veća, a još ukoliko je stan na dobroj lokaciji - možete očekivati zaista veliku potražnju.


Poslednjih godina sve veća je poseta stranih turista, kako Beogradu, tako i celoj Srbiji. Hoteli ne mogu da ponude ono što može komocija jednog toplog doma u centru grada. Pre svega, blizina svih atrakcija.


Dugoročno posmatrano, to može biti dobra investicija, ali treba voditi računa i o aspektima ulaganja u nekretnine kao što su:


Postoji veliki rizik kome izdajete stan. Ukoliko izdajete stan na duže, velike su šanse da Vaš podstanar ne plaća račune i ostavi Vas u većem dugu nego što ste imali zaradu. Habanje nameštaja, neplanirane popravke, kvarovi i sl. 


S druge strane, na samom početku postoje troškovi opremanja, renoviranja, osiguranja itd. Isto tako, Vaš stan može dugo da bude prazan, da ne možete naći podstanare. Danas je ponuda jako velika, pa su nekada cene iznajmljivanja veoma niske.

Na tržištu dolazi do pojave da cena kvadrata za kupovinu nekretnine raste, dok za iznajmljivanje pada, što dovodi do neisplativosti investicije, odnosno jako je dugačak period povrata uloženih sredstava, nekada i duže od 30 godina.


Ono što je još važno napomenuti jeste da su nekretnine nelikvidna imovina. To znači da ako se desi situacija u kojoj Vama hitno treba novac, pitanje je da li ćete moći da prodate stan po ceni po kojoj ste ga Vi platili u kratkom vremenskom periodu.


Deonice!


Za mnoge bi pravi izbor ulaganja bile deonice. Ulaganje u deonice može biti i unosno, ali i rizično.


Cene pojedinih deonica mogu da porastu nekoliko stotina posto u samo nekoliko godina. Međutim, jako je teško prepoznati kada i koje će deonice imati najviši prinos. Kada biste pitali i profesionalce, često ne bi mogli da prepoznaju najbolje deonice. Da to mogu, svi oni bi odavno bili milijarderi, zar ne?


Deonice su takođe podložne cikličnim kretanjima vezanim uz dobra ekonomska vremena i recesije, koje periodično dolaze svakih 5-10 godina. 


Nikako ne treba zanemariti mogućnost potpunog gubitka uloga u slučaju bankrota firme. Ovo su sve realne situacije koje mogu da Vam se dogode ukoliko se odlučite da investirate u deonice.


Osim toga, ulaganje u deonice zahteva stalnu edukaciju, morate biti uvek upoznati sa svim promenama, a često se one dešavaju jako brzo.


Idemo dalje, da vidimo u šta uložiti novac!


Investicioni fondovi! 


Investicioni fondovi su finansijske organizacije koje prikupljaju sredstva od svojih ulagača. Oni dalje ova sredstva plasiraju u kratkoročne i dugoročne investicije, tj. u različite finansijske oblike. 


Za one koji smatraju da su deonice rizična investicija, uvek se opredeljuju za investicione fondove.


Ako za Vas ulaganje u deonice zahteva mnogo znanja i vremena za praćenje poslovanja firmi i situacije na tržištu, onda su za Vas investicioni fondovi logičan odgovor na pitanje u šta uložiti novac. 


Iako se dugoročno zaista radi o unosnijem ulaganju od oročene štednje, ono što je pokazala praksa jeste da velika većina investicionih fondova ne uspeva da ostvari ni prosečan prinos tržišta deonica. 


Najveći razlog za to su veoma visoke naknade za upravljanje novcem klijenata, koje u startu značajno smanjuju realni prinos fondova. 


Posmatrano na duge staze, svaki investitor prošao bi bolje da sam izabere broj deonica na berzi i čeka da vreme odradi svoje. Ovo isključivo važi za sve one koji žele da ulože novac, a ne očekuju dobit odmah. 


Životno osiguranje!


Još jedan oblik ulaganja novca i rešenje za sve one koji se i dalje pitaju u šta uložiti novac. Životno osiguranje ima niz prednosti. Za vreme trajanja polise Vi i Vaša porodica ste osigurani ukoliko dođe do povrede, teških bolesti ili smrti. Za sve to vreme, osim glavnice, imate i određenu kamatu, koju lice koje je osigurano dobija nakon isteka ugovora.


Većina je često u nedoumici da li investirati u životno ili dobrovoljno penziono osiguranje. Osobe iz branše, koji se bave osiguranjima, češće će Vas uputiti na dobrovoljno penziono osiguranje.


Životno osiguranje ima i neke nedostatke. Ovde se radi o dugoročnom ulaganju, pa se samim tim logično nameće pitanje, šta ako osigurano lice želi da prekine plaćanje polise?


U većini slučajeva, ukoliko raskidate polisu nećete dobiti ništa. U slučaju bolesti, postoji rizik da osiguranje neće hteti da isplati ugovorenu sumu, pa ćete svoja prava morati da dokazujete na sudu.


Na kraju isteka polise, prinos novca je minimalan kada se uzme u obzir dužina perioda ulaganja.


Dobrovoljni penzioni fondovi!


Građani Srbije, možemo reći da, s pravom brinu za starost zbog sve neizvesnijih penzija i sve više starosne granice za odlazak u penziju. 


Jedan od dodatnih načina na koji možete sebe osigurati u starosti jesu dobrovoljni penzioni fondovi. Sav novac koji ulažete u svoju penziju nalazi se na Vašem računu do Vaše 58 godine starosti. Za to vreme, imate kamatu na sav uložen novac. 


Još jedna prednost je ta što možete mesečno ulagati koliko Vi želite, a možete i preskočiti određeni mesec. Najčešće minimalni iznos za uplatu jeste 1.000 dinara.


Nakon 58. godine života sa ovim novcem Vi raspolažete, a još jedna velika prednost jeste ta što su sredstva nasledna u slučaju smrti korisnika polise. 


Ako bismo se osvrnuli na mane, dobrovoljni penzioni fondovi Vašim novcem neće upravljati besplatno. U zavisnosti o kom dobrovoljnom fondu se radi, ali godišnje naknade društava za upravljanje fondovima iznose približno 2%.


Investiciono zlato!


U šta uložiti novac, ako ne u zlato? Ovaj oblik ulaganja zadnjih godina postaje sve više popularan u Srbiji, a u Evropi je odavno prepoznat kao veoma isplativ.


Investiciono zlato podrazumeva zlatne poluge izrađene od zlata finoće 999,9 (24 karata) i zlatne dukate. Zbog zakonske regulative i nedovoljne informisanosti kupovina investicionog zlata nije bila popularna kod nas. Ukidanjem poreza na promet, investiciono zlato izaziva sve veću pažnju na tržištu, jer postaje adekvatna zamena za novac.


U poslednjih pola veka cena zlata u proseku raste 8% godišnje, što je osim pokrića inflacije, vlasnicima investicionog zlata donelo i značajan profit. 


Upravo zbog toga, odgovor na pitanje u šta uložiti novac je više nego jasan.


Ukoliko razmišljate o načinu čuvanja zlata, to ne bi trebalo da vam bude faktor za brigu. 


Deo investitora svoje zlatne poluge čuva kod kuće na skrivenom mestu, u porodičnom sefu ili sl. S druge strane, zlato možete čuvati u sefovima banaka ili nekom drugom mestu od poverenja.


U poređenju sa drugim mogućnostima za ulaganje, nameće se zaključak da cena zlata na dugi rok raste, da ima vrednost već vekovima unazad i da se ovaj vid ulaganja može smatrati jednim od najboljih za budućnost. 


Na Vaše pitanje u šta uložiti novac, ne bi trebalo više da bude nedoumica.




Napomena:

Tekstovi objavljeni na web adresi www.zlatomoje.rs , u blogu “Zašto zlato”, su isključivo informativni, a njihova svrha je da na razumljiv način, kroz objektivne analize, edukuju čitaoce o tržištima finansija i plemenitih metala. Blog tekstovi ne predstavljaju stručne savete iz oblasti koje obrađuju, niti promociju ulaganja u investiciono zlato, te ih ne treba smatrati osnovom za investiranje ili trgovanje.

bottom of page