top of page
Search

Šta su plemeniti metali i koji su najbolji za investiranje?

Šta su plemeniti metali i koje su njihove osnovne karakteristike? Često dolazimo u dodir sa njima, pa da vidimo koji su i za šta se koriste.


Plementi metali su veoma vredni s obzirom da se retko nalaze u prirodi, da imaju malu reaktivnost, da imaju karakterističan sjaj i mogućnost restauracije. Ranije su se plemeniti metali koristili za izradu novca, dok se danas najčešće koriste za izradu nakita, poluga i dukata.


Plemeniti metali sa kojima ćemo vas upoznati kroz ovaj tekst su: zlato, platina i paladijum.


Kako se označavaju plemeniti metali?


Bilo da Vas zanima zlato, platina ili paladijum, postoje određeni standardi koji moraju da se poštuju u izradi nakita i predmeta od plemenitih metala.


Zlato


Samo zlato je prilično mekan metal. Za izradu predmeta od zlata neophodno ga je mešati sa drugim metalima kako bi se stvorile otpornije, postojanije legure, koje se razlikuju po sastavu, boji, a najvažnije po čvrstini.


Ovaj plemeniti metal ceni se vekovima i njegova visoka cena na tržištu kontinuirano opstaje.


Šta znače oznake za zlato?


Kvalitet zlata bez obzira na boju izražava se u karatima (K), a najkvalitetnije je 24K zlato čija je još i oznaka 999, što znači da je njegova čistoća 99,9% tj. da sadrži 99,9% zlata.


U prodaji se mogu naći i legure sa manjim sadržajem zlata:


•22K – oznaka 916 – čistoća 91,6%


•21K – oznaka 875 – čistoća 87,5%


•18K – oznaka 750 – čistoća 75%


•14K – oznaka 585 – čistoća 58,5%


Belo zlato i njegove karakteristike


U poslednje vreme, belo zlato se sve češće bira kao alternativa žutom. Kvalitet i vrednost ne treba da dovodite u pitanje.


Belo zlato se dobija mešavinom čistog zlata i nekog belog metala koji pojačava tvrdoću i daje belu boju.


Najčešće se koriste paladijum, platina, iridijum i nikl. Dodavanjem platine, do 50%, dobija se izuzetna čvrstoća zlata koja je pogodna za izradu nakita npr. prstenja. U kombinaciji sa niklom zlato dobija veliku elastičnost koja je dobra za obradu i poliranje.


Najkvalitetnija legura belog zlata sastoji se od zlata i paladijuma sa malo delova platine. Ona povećava težinu i otpornost i ima 18 karata – 18K. To znači da u sebi sadrži 75% čistog zlata i 25% drugih materijala. Njegova oznaka je 750.


Što se tiče oznake, belo zlato se obeležava na potpuno isti način kao i žuto zlato, oznake zavise od finoće, tačnije od ukupnog udela zlata u leguri.Ružičasto zlato


Roze, crveno ili ružičasto zlato, kako ga mnogi zovu, obično se kombinuje sa srebrom ili platinom i bakrom u većim ili manjim količinama. Upravo mu bakar daje te crvenkaste tonove. Legura sa 25% bakra koristi se u zlatarstvu za dekorativne aplikacije. Finoća se, kao i kod svake vrste zlata, meri u karatima.


Kada je reč o kvalitetu, roze, crveno ili ružičasto zlato, otpornije je od žutog i belog zlata zahvaljujući bakru. Osim nijansiranja bakar ga čini težim i čvršćim. Zbog prisustva barka u svom sastavu cena ružičastog zlata je pristupačnija u odnosu na druge vrste zlata.


Platina


Platina je metal sive boje i jasnog metalnog sjaja po kome podseća na srebro. Specifična težina joj je veća od specifične težine zlata. Skuplja je od zlata. Platina se u prirodi nalazi sama i sa drugim srodnim metalima, najčešće u sitnim komadima, ali je bilo i primeraka težih od 10 kilograma. Dobro se kuje i izvlači u žice. Na platinu ne deluju kiseline, ali deluju baze.


Kada govorimo o izradi nakita od platine, obzirom da nije dovoljno čvrst, takav nakit ne bi trajao dugo. Zato se legira drugim metalima, i obično se dodaje 5% rutenijuma ili između 5 i 10% iridijuma.


Platina i oznake za platinu


Platinu ćete prepoznati po žigu, koji obično sadrži slova PLAT, PT ili Platinum. Uvek budite oprezni prilikom kupovine platine i mestima na kojima je kupujete!


Paladijum


Paladijum je element srodan platini, srebrno-bele boje. U prirodi se nalazi uz druge metale poput zlata, nikla, bakra ili u legurama sa platinom i iridijumom.

Dobro se kuje i isteže, a da pri tome ne gubi boju i sjaj.


Oznake finoće na predmetima od paladijuma su: 999, 950 i 500.


Koji su plemeniti metali najbolji za investiranje?


Kada govorimo o investiranju u plemenite metale, mislimo najčešće na zlato. Investiciono zlato najčešće se posmatra kroz ulaganje u zlatne dukate i zlatne poluge.


Hiljadama godina ranije zlato je služilo kao novac. Danas, na svakom kontinentu, u svim delovima sveta, zlato je poznato kao dobra dugoročna investicija i pouzdan način čuvanja vrednosti.


Jednostavno rečeno, ulaganje u zlato je najbolji oblik investicije koji možete odabrati za sebe.


Popularnost ulaganja u zlato porasla je u poslednjoj finansijskoj krizi, zbog nepoverenja u mogućnost centralnih banaka i država da stabilizuju uzdrmana finansijska tržišta, kao i rizik od bankrota banaka. Svake godine investiranje u zlato beleži rast.


Kod nas, promenljiva ekonomska situacija u zemlji, sve manje kamatne stope na štednje u banci, dovele su do toga da se veliki broj investitora i štediša okreće ulaganju u zlato.


Velika potražnja, od strane investitora, podigla je cenu zlata na rekordno visok nivo.


Najbolji oblik ulaganja u zlato predstavlja kupovina zlatnih dukata i zlatnih poluga. Ovo je nasjigurniji način da se uložen novac vremenom i održi.


Kao što smo rekli, u zlato kao plemeniti metal najviše se investira. Međutim, isto tako i u srebro, platinu i paladijum se može ulagati. Oprečna su mišljenja, ali neki smatraju da upravo ovi plemeniti metali imaju veći potencijal za rast cene nego zlato.


Ple