top of page
Search

Čuli jeste, ali šta označava karat zlata?

Svi koji su barem jednom u životu kupili neki zlatni predmet ili nakit, susreli su se sa pojmom karat zlata. Znate da se označava po brojevima, ali da li znate šta brojevi, tj.karati govore o zlatnom predmetu, polugi, dukatu ili nakitu?


Kroz karat zlata obeležava se finoća zlata, a da biste još bolje razumeli, u nastavku teksta sledi pojašnjenje o pojmu karat zlata.


Šta je karat zlata?


Karat zlata je svuda u svetu isti pojam i znači isto - on predstavlja tradicionalnu meru čistoće plemenitih metala. Minimalna čistoća zlata može biti jedan karat, a maksimalna 24 karata.


Kako to izgleda u praksi?


Jedan karat predstavlja približno 4,2% udela zlata u proizvodu, a maksimalni broj, 24 karata, predstavlja 99,9% udela zlata u proizvodu.


Kada govorimo o investicionom zlatu u obliku zlatnih poluga, na njima nećete primetiti ovaj način označavanja (kao mera čistoće kroz karat).


Zlatne poluge označavaju se oznakom 999.9, što predstavlja polugu sa udelom zlata od 99,99% - što jeste ekvivalent 24-karatnom zlatu.


Tako, npr. 20-karatni nakit se ponekad označava sa oznakom 838, što znači da se sastoji od 83,8% zlata.


Sada, sigurno mislite da je 24-karatno zlato najvrednije i najčistije?!


To i jeste tačan zaključak, ali 24-karatno zlato je previše mekano i neprikladno za izradu nakita. Zbog toga se nakit najčešće izrađuje od 18-karatnog i 14-karatnog zlata. Na ovaj način u zlato se dodaju drugi metali kako bi uticali na izdržljivost i čvrstinu nakita.

Ovo su sve vrednosti zlata u karatima i procenat zlata koji sadrže.


Čistoća zlata u karatima Procenat zlata

24 karata 99,9 %

22 karata 91,6 %

21 karat 87,5 %

20 karata 83,3 %

18 karata 75,0 %

15 karata 62,5 %

14 karata 58,3 %(58,5%)

10 karata 41,6 %

9 karata 37,5 %

8 karata 33,3 %

1 karat 4,2 %



Šta je važno kada govorimo o zlatnom nakitu?


Sada vam je jasno da zlatni nakit, pored zlata, u sebi mora da sadrži i druge metale . Isto tako, zavisi da li govorimo o belom, ružičastom ili žutom zlatu.


Kada je u pitanju belo zlato, postoji više različitih metala koji se mogu dodati zlatu kako bi ono dobilo karakterističnu belu boju. Najčešće su u pitanju platina, paladijum, nikl i iridijum.

Za izradu nakita imamo kombinaciju od 60% zlata i 40% platine. Ili 90% zlata i 10% paladijuma. Česta kombinacija, za izradu juvelirskih proizvoda, je i 75%-85% zlata, 8%-10% nikla i 2%-9% cinka.


Ružičasto zlato - neki ga zovu roze ili crveno - upravo svoju karakterističnu boju dobija dodavanjem većeg procenta bakra. S tim u vezi, ružičasto zlato se dobija mešanjem zlata sa bakrom, pa tako ne postoji 24-karatno ružičasto zlato.


14-karatno roze zlato se najčešće sastoji od 58% zlata, 32% bakra i 10% srebra, dok se u 18-karatno roze ili crveno zlato dodaje 75% čistog zlata, 22,25% bakra i 2,75% srebra.


U 14-karatnom žutom zlatu se najčešće nalazi 58,3% zlata, 29% bakra i 12,7% srebra, dok se 18 karatno žuto zlato sastoji od 75% zlata, 15% bakra i 10% srebra.


Karat zlata - vrste i u čemu je razlika?


Kao što smo prethodno napisali, karat zlata je u osnovi jedinica koja se koristi za merenje čistoće zlata. Što je više karata, to je zlato čistije, odnosno ima ga više u samom predmetu. Evo jednostavnog vodiča za bolje razumevanje razlike između zlata od 24K, 22K, 18K, 14K i 10K.


24K zlato


24K zlato takođe se zove i čisto zlato ili 100 posto zlato. To znači da su sva 24 dela zlata čisto zlato bez tragova drugih metala. Ova vrsta zlata ima izrazitu svetlo žutu boju.


Ne postoji viši oblik zlata od 24K i toga morate biti svesni pre nego što poželite da kupite za sebe neki zlatni predmet ili nakit. Ako vam u radnjama ponude proizvod od zlata od 25K ili 26K-znaćete da niste na dobrom mestu. Budući da je ovo najfiniji oblik zlata, prirodno da je skuplji od 22K ili 18K zlata.


Međutim, ova je vrsta zlata manje gustine u odnosu na zlato nižeg karata, što ga čini mekanim i fleksibilnim. Stoga nije pogodan da se koristi za uobičajene komade nakita.


Zlatne poluge se uglavnom kupuju od zlata čistoće 24K. Zlato ove čistoće (24K) se takođe koristi u elektronici i medicinskim uređajima (poput onih koji se koriste za decu obolelu od upale uha), npr. za timpanostomiju, koji su opremljeni zlatnim cevima i za koje je poznato da poboljšavaju ventilaciju srednjeg uha.


22K zlato


Zlatni nakit od 22K podrazumeva da 22 dela nakita predstavlja zlato, a ravnoteža 2 dela neki drugi metal. Ova vrsta zlata najčešće se koristi u izradi nakita. U 22K zlatu, od 100 posto težine, 91,67 posto je čisto zlato. Ostalih 8,33 posto čine metali poput srebra, cinka, nikla i ostalih legura.


Upravo ovaj dodatak metala čini teksturu zlata tvrđom i čine nakit trajnijim. Međutim, potrebno je da znate da iako se koristiti za izradu nakita, 22K zlato nije poželjno da bude podloga za dijamante.


18K zlato


18K zlato je 75% zlata pomešano sa 25% ostalih metala poput bakra ili srebra. Ova vrsta zlata ima blago prljavu zlatnu boju i jeftinija je u odnosu na 24K i 22K.


Prepoznavanje nakita od 18K prilično je jednostavno, ukoliko je oznaka na predmetu tačna, jer je otisnuta neka od sledećih oznaka: 18K, 18Kt, 18k ili varijacija slična ovim. Ponekad je 18K zlato obeleženo sa 750 ili 0,75 ili nekom oznakom sličnom ovoj, kao jasna naznaka da nakit sadrži 75 posto zlata.


14K zlato


Odličan spoj čistoće, trajnosti i vrednosti za uložen novac. S druge strane, ovaj karat zlata skuplji je od 10K zlata, ali još uvek prilično pristupačan.


14-karatno zlato sastoji se od 58,3% zlata i 41,7% legure, odnosno 14 od 24 dela čini zlato. 14K zlato je najpopularnije zlato za prstenje i drugi nosivi nakit. Nemojte da Vas zbuni ukoliko u praksi vidite da je oznaka finoća ovog zlata zaokružena sa 58,3% na 58,5% ili ti 585.


14K zlato ima bogatu boju, sa klasičnim izgledom zlata koju većina kupaca traži za prstenje i ostali nakit. Njegova je boja nešto manje zasićena i intenzivna od zlata od 18 karata, što je sjajan izbor ako želite zlatni nakit koji je bogat i atraktivan, ali ne preterano žut.


U poređenju sa 18K zlata, glavne prednosti zlata od 14K su njegova trajnost i povoljna cena. Prstenje i drugi nakit izrađen od 14K zlata imaju dobru otpornost na mrlje i ogrebotine.


10K zlato


Vrlo pristupačno i trajnije od drugih vrsta zlata. Ima bledo žutu boju i postoji mogućnost, u retkim slučajevima, da će kod osoba koje su osetljive izazvati alergiju na metale.


10-karatno zlato čini 41,6% zlata i 58,3% legura, ili ti 10 od 24 dela čini zlato. Ovaj karat zlata je najmanje čist, najjeftiniji i najizdržljiviji oblik zlata koji se koristi za izradu nakitu. Vrlo je teško ogrebati, namazati ili savijati nakit izrađen od 10K zlata.


Estetski, 10K zlata ima bled izgled. Njegova bleda boja nešto je što volite ili ne volite - neki je vole zbog njene vizuelne suptilnosti, dok drugi preferiraju bogat zlatni ton kod 14K i 18K zlatnog nakita.


Glavni nedostatak 10K zlata je rizik od izazivanja iritacije kože. Ako ste alergični na bakar, srebro, nikl, cink ili gvožđe, moguće je da će Vaša koža dobiti alergiju.


Kako preračunati karat u promile?


Promil je hiljaditi deo nečega. Čisto zlato ima 1.000 promila zlata. Svaki dodatak drugog metala smanjuje broj promila, odnosno karata zlata.


Kada želite da preračunate karat u promile, odnosno u hiljadite delove, upotrebite sledeću formulu. Primer za zlato od 18 karata:


24:1000=18:X; X=18x1000/24=750%


Na osnovu dobijenog rezultata vidimo da 18-karatno zlato ima 750 promila zlata u 1000 jedinica.


Kada imate vrednost u promilima, a želite da saznate koliko je to u karatima (obrnuta računica od prethodne), upotrebite sledeću formulu. Primer za zlato od 900 promila:


1000:24=900:X; X=24x900/1000=21,6K


Na osnovu dobijenog rezultata vidimo da je 900 promila zlata jednako vrednosti od 21,6 karata.



Ima još mera koje se koriste!


Neke tradicionalne jedinice mere ostale su i danas u upotrebi, kao što su unca i fina unca (troy ili fine ounce).

Unca iznosi 28,35 grama.

Fina (troy) unca iznosi 31,1034768 grama.

Težina plemenitih metala uvek se izražava u finim (troy) uncama tako da i kada nije posebno naglašeno, pa piše samo „ounce“, podrazumeva se da su to fine unce. Skraćena oznaka za finu uncu često je OZ ili TrOZ.


Kada su u pitanju dijamanti, karat označava težinu od 0,2 grama. U praksi to znači da dijamant od 80 karata teži 16 grama.


Zaključak je?


Ako želite zlato koje vredi više novca kupite 24-karatno zlato. Ono sadrži najveći procenat zlata, ima karakterističnu boju, mekano je, lako se prodaje.


Ako želite kvalitetan nakit kupite zlato niže karataže. Što je procenat drugih legura veći, nakit je otporniji na habanje, ali ima i manju vrednost kada budete želeli da ga prodate, jer je procenat zlata manji.


Izbor je na vama, a naša preporuka je da kupite investiciono zlato, jer ima najveći procenat zlata i najlakše ga je prodati u momentima kada vam je novac potreban.




Napomena:

Tekstovi objavljeni na web adresi www.zlatomoje.rs , u blogu “Zašto zlato”, su isključivo informativni, a njihova svrha je da na razumljiv način, kroz objektivne analize, edukuju čitaoce o tržištima finansija i plemenitih metala. Blog tekstovi ne predstavljaju stručne savete iz oblasti koje obrađuju, niti promociju ulaganja u investiciono zlato, te ih ne treba smatrati osnovom za investiranje ili trgovanje.

Comments


bottom of page